PASSIE VOOR DE TUIN
Home - soorten onkruid

Soorten onkruid

Onkruid houdt je bezig

Als tuineigenaar is het een van de grootste ergenissen: Onkruid. Onkruiden zijn in principe alle planten die op een plaats groeien waar die niet thuis horen. Het hoeven dus niet altijd wilde planten te zijn om toch onkruid te kunnen zijn. In België en Nederland kennen we zo’n 1400 wilde plantensoorten en daarvan zijn er een grote 100 soorten die regelmatig in de tuinen opduiken. Hier zitten ook een paar lastig te bestrijden soorten tussen. Hieronder vind je de meest voorkomende onkruiden in de Nederlandse tuin.

Misschien ook interessant voor jou

Paardenbloem

Iedereen heeft wel eens te maken met dit lastig te verwijderen onkruid. Tussen tegels en in je gazon groeien deze toch ook wel mooie bloemen prima. Helaas wil je het niet in je tuin. Ze zijn moeilijk te verwijderen door hun lange wortelstok: Deze moet helemaal verwijdert worden. Laat je een stuk zitten, dan loopt hij gewoon weer uit. Bestrijding Paardenbloem De Paardenbloem leeft op een penwortel. De penwortel moet zo diep mogelijk worden weggestoken. Dit blijft zonder gebruik van chemische middeltjes toch de beste remedie. Voor de bloem het mooie wolkje witte pluis krijgt, moet je hem weghalen. De witte zaadjes verspreiden zich door de wind je hele tuin door. Tussen de tegels kun je het beste Protect Garden Hardnekkig onkruid gebruiken. Voor in gazons kun je het beste het product hieronder gebruiken:

Klavertjes

Heel leuk die klavertjes. Maar jammer genoeg groeien ze overal waar je ze niet wilt hebben. Vaak kom je ze tegen in het gras of juist net tussen de borderrand waar je niet goed bij kunt komen. Als dit plantje in je gazon verschijnt betekend dit vaak dat de voedingsgraad van je gazon niet op peil is. De klavertjes verspreiden zich snel en vaak is volledige verwijdering noodzakelijk. Bestrijding Klavertjes Tussen borderranden en tegels zou azijn volstaan. Doe dit met een paar scheuten, zodat ook het wortelstelsel ook goed afsterft. Ook zijn er natuurlijk goede bestrijdingsmiddelen tegen Klaver. Zit het in je gazon? GEEN azijn gebruiken, maar uitsteken en wortels verwijderen is ook hier weer de beste remedie of gebruik:
Klavertjes in gazon

Weegbree

Ook de weegbree is een lastpak die moeilijk te bestrijden is. Vaak kom je dit tegen in je gazon. Weegbree kan zich snel uitspreiden en 1 plantje neemt al aardig wat ruimte in. Doordat de onderste bladeren gaan liggen, stikt hieronder het gras en komt er van 1 plantje een aardige grote kale plek na het verwijderen. Ook heeft de Weegbree, net als de paardenbloem, een aardig diepe wortelstok die helemaal verwijdert moet worden. Bestrijding Weegbree Wanneer de Weegbree zich niet in het gazon bevind, kunt je het plantje gewoon goed uitsteken en ben je er vanaf. In het gazon is uitsteken ook de beste oplossing, maar helaas is de schade aan je gazon behoorlijk. De weegbree laat vaak gaten achter die wel herstelt moeten worden in je gazon. Ook voor de weegbree heb je speciale middelen om het uit je gazon te krijgen.

Heermoes/Paardenstaart

De plant wordt ook wel ‘roobol’, ‘akkerpaardenstaart’, ‘kattenstaart’ of ‘unjer’ genoemd. Het is een maximaal 40 cm hoge vaste plant. Vaak kom je ze tegen in je border en staan vaak dicht op elkaar. Aan het loof trekken om er vanaf te komen is zinloos. Bestrijding Heermoes Heermoes is lastig te bestrijden. De wortelstokken groeien meters diep de grond in en vertakken zich daarnaast in het horizontale wortels. Bij schoffelen of ploegen worden de wortelstokken tot stukjes kleine wortelstokjes gemaakt die opnieuw zullen uitlopen. Daardoor is mechanisch of handmatig verwijderen vrijwel onmogelijk. De plant is resistent tegen veel chemicaliën. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de soort als een hardnekkig onkruid wordt beschouwd. De plant kan niet goed tegen dichte schaduw en dichte beplanting is dan ook een bruikbare manier om hem onder controle te houden. De plant groeit het best op vochtige, voedingsarme en zure gronden.

Japanse Duizendknoop

Deze jongen wil je niet in je tuin. De Japanse duizendknoop is een erg snelle groeier die wortelstelsels maakt van wel 3 meter diep. Zelfs kan deze plant funderingen van woningen doorboren. Heel hardnekkig en helaas in Nederland steekt deze sloper steeds vaker de kop op. Bestrijding Duizendknoop De Japanse duizendknoop is door zijn groeikracht en relatieve ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen moeilijk te bestrijden op plekken waar hij eenmaal goed gevestigd is. Bestrijding is gebaseerd op een combinatie van 3 tactieken volgens een meerjarenplan: Uitsteken en afvoeren Omstreeks de bloeiperiode in augustus en september of meermaals per jaar. Het maaisel mag niet vermengd worden met gewoon groenafval, omdat elk stukje opnieuw kan uitlopen. Dit elke keer herhalen! Bedekken In het begin van de winter bedekken met een flexibele, niet-lichtdoorlatende materie. Hierbij moet bedacht worden dat de randen van oude stengels messcherp zijn en gemakkelijk door de meeste materialen heen prikken. Niet-flexibel materiaal zoals betonplaat moet absoluut naadloos gelegd worden, want nauwe spleten zijn voor de plant genoeg. Tot op zeven meter van de afdekking kunnen er nieuwe scheuten opslaan, dus controle blijft nodig. Chemische bestrijding Spuit opkomende Japanse duizendknoop in met een beetje onkruidverdelger. Spuit alleen op het plantje. Herhaal dit een aantal keer om deze lastpak onder de duim te krijgen. Controle op nieuwe opkomende scheuten is echt nodig.

Zevenblad

Er wordt wel eens gezegd: Wie zevenblad in de tuin heeft kan er alleen vanaf komen door te verhuizen. Nou dit klopt eigenlijk wel een beetje. Dit plantje is behoorlijk hardnekkig en verspreid zich in rap tempo door je tuin. Als je dit plantje zijn gang laat gaan, is je tuin binnen een half jaar een oase van zevenblad en is verwijderen haast onmogelijk. Bestrijding Zevenblad Zevenblad bestrijden kan wel degelijk, maar het kost tijd. Heel veel tijd. Er zijn middelen om dit plantje tegen te gaan, maar het beste bij deze vervelende jongen is toch op de knietjes de plant en zijn wortelstelsel verwijderen. Met name de wortels! Deze groeien, als je ze laat zitten, weer uit tot nieuwe plantjes. Het loof alleen weghalen heeft niet veel zin. Herhaling is noodzakelijk: Uitputten die handel en je zult zien dat je de strijd zult winnen.
Zevenbladbed
BESTRIJDING MET: Ecostyle Ultima Zevenbladconcentraat
Paardenbloem tussen tegels Klaverzuring Heermoes/paardenstaart
BESTRIJDING MET: Round Up Hardnekkig onkruid
BESTRIJDING MET: POKON Paardenbloemen in gazons

Klaverzuring

Klaverzuring is een éénjarig plantje afkomstig uit Zuid-Europa. Deze plant groeit in vochtige, voedselrijke grond in tuinen en tussen tegels en paden. Op het moment dat de vruchtdozen rijp zijn zullen de zaadjes zich verspreiden. Wanneer u in de tuin aan het werk bent en de plant aanraakt springen de zaadjes alle kanten op. Dit verklaart ook meteen de snelle verspreiding. Ook is het plantje moeilijk met de hand te verwijderen door de lange wortels die het heeft. Uitsteken dus. Klaverzuring bestrijden Om klaverzuring te bestrijden moet je het onkruid met wortel en wortelknolletjes verwijderen. Zorg dat je dit periodiek verwijderd zodat de plant geen tijd krijgt om zich te vermeerderen. Kokend water of schoonmaakazijn over de klaverzuring heen te gieten is een manier om er vanaf te komen.
Japanse Duizendknoop Weegbree
Het weer voor vandaag:
Haagwinde: Een lastige jongen... Haagwinde

Haagwinde (Pispotje)

Hardstikke leuk die witte of paarse bloemen van de Haagwinde, maar het is echt een lastpak. De haagwinde groeit overal doorheen en klimt zich letterlijk omhoog richting de zon…Het plantje verstikt alles op zijn pad naar boven en verspreidt zich ook nog eens erg snel door je hele tuin. Met de hand bijna niet uit hekken en planten te krijgen door de vele keren dat deze plant zich ergens aan om windt. Haagwinde bestrijden Toch uit ervaring is de enige en beste manier om ze te bespuiten met een onkruidverdelger. Dit kun je dan op het blad doen, zodat het plantje de stoffen opneemt en ook naar de wortels transporteert. Met de hand is het niet te doen, omdat de wortels die dit plantje aanmaakt nauwelijks goed uit de grond te krijgen zijn. Deze zitten ook vaak tussen de wortels van andere heesters verweven.
Harde stekels, dus handschoenen gebruiken

Wilde Braam

Lekker bramen uit eigen tuin. Maar pas op met de braam. Woekert behoorlijk door je tuin en maakt lange wortelstokken aan om zo weer ergens anders de kop op te steken. Ze zijn lastig te verwijderen en handschoenen van degelijke kwaliteit zijn zeker een must. De stekels kunnen behoorlijk scherp zijn dus pas op hiervoor. Braam bestrijden Uitscheppen en uitputten. Schep de wortels uit en verwijder de stengels van de plant. Dit is de beste remedie tegen de Braam. Als nekslag kun je bij terugkerende uitlopers een onkruidverdelger gebruiken.
Volg Passie voor de tuin
Ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief
Email
Jonge Heermoes scheuten Wortels Zevenblad

Biggekruid

Dit plantje geeft prachtige gele bloempjes. Helaas komt dit onkruid vaak op in je gazon en gedijt er goed. Biggekruid verspreid zich snel en heeft een kleine wortel die er nog eens lastig uit te krijgen is, omdat het net losse haren lijken. De bloeiperiode loopt van juni tot september. De bladeren vormen een breed langwerpig bladrozet, dat getand kan zijn of afgeronde insnijdingen kan hebben. Door zijn grote rozet, onstaan er snel kale plekken on het gazon. Biggekruid bestrijden Uitsteken! Dit is de beste remedie tegen dit plantje. Zorg er wel voor dat je de wortel ook helemaal verwijderd. Ook kun je een klein beetje onkruidverdelger op het rozet spuiten bij de nieuw opkomend Biggekruid (met beleid!). Bij herhaling van het verwijderen + spuiten, zul je merken dat het snel gedaan is met dit plantje. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een onkruidverdelger speciaal voor het gras:
Gewoon Biggekruid Paardenbloem in gazon Klaverzuring in border Harig Vingergras

Harig Vingergras

Vingergras is een eenjarig plantje uit de grassenfamilie. Vrij makkelijk te hekennen aan de stengels in deze graspol. Hij is vrij makkelijk te verwijderen als die zich in je border bevind. Je kunt hem er zo uittrekken of wegschoffelen. Ze komen vaak voor op braakliggende stukken van een tuin en helaas ook tussen de bestrating. Vingergras bestrijden Bestrijding van Vingergras in borders kan middels wieden of schoffelen. Schoffel bij dit plantje wat dieper de grond in om de wortels kapot te maken. Tussen de bestrating kun je Harig vingergras best bestrijden met een onkruidverdelger voor op het terras. Het is met de hand er dan bijna niet uit te krijgen. Als Vingergras in het gazon voorkomt moet je dit voorzichtig uitsteken. Mocht je gazon te groot zijn om het met de hand te verwijderen, kan je eens proberen het gazon lang te laten groeien (10cm) en vervolgens kort maaien. Herhaal dit twee keer en de kans is groot dat het Vingergras zal verdwijnen. Gebruik daarbij een bestrijdingsmiddel wat geschikt is voor het gazon:

Tuinwolfsmelk

Dit plantje heeft ronde tot lepelvormige blaadjes op een stengel en een groengeel bloeischerm. Altijd te herkennen aan het melksap. Als de stengel bij het uittrekken afbreekt, kun je die meteen terugvinden door het witte bolletje melksap dat achterblijft. De bladvorm lijkt in de praktijk vaak op die van andere planten waardoor je ze makkelijk over het hoofd ziet. Het plantje kom je vaak tegen in donkere steegjes waar weinig zonlicht komt. Ook komen ze vaak op tussen bodembedekkers en tussen struiken. Bestrijding Wolfsmelk Uittrekken met wortel volstaat bij dit plantje. Dit gaat vrij gemakkelijk. Je kunt er voor kiezen om de nekslag te geven door wat onkruidverdelger te spuiten over het plantje.
Tuinwolfsmelk Verwijderde Wolfsmelk Tuinwolfsmelk Wilde braam Wortels Duizendknoop
BESTRIJDING MET: POKON Klavertjes in gazons
Weegbree met zaadstengels Graszaad Wortels Zevenblad Graszaad Graszaad Graszaad
BESTRIJDING MET: Ecostyle Ultima tegen onkruid
Graszaad
BESTRIJDING MET: Bayer Protect onkruid hardnekkig
Graszaad
BESTRIJDING MET: Ecostyle Ultima tegen onkruid
Graszaad
BESTRIJDING MET: Roundup Kant & Klaar tegen onkruid
Graszaad
BESTRIJDING MET: POKON Onkruid Weg! in gazons
Graszaad
BESTRIJDING MET: Ecostyle Ultima tegen onkruid
Graszaad
BESTRIJDING MET: POKON Onkruid Weg! in gazons
Graszaad
BESTRIJDING MET: Roundup Kant & Klaar tegen onkruid
Graszaad
BESTRIJDING MET: Round Up Hardnekkig onkruid
Graszaad
BESTRIJDING MET: Ecostyle Ultima tegen onkruid
Graszaad

Alles tegen onkruid: Onze webshop aanbeveling

GA NAAR DE OOSTEINDE WEBSHOP GA NAAR DE OOSTEINDE WEBSHOP
Tuincentrum de Oosteinde is al 45 jaar een gerenommeerd bedrijf waarbij je nu ook online kunt bestellen. Er is een ruime keuze aan tuinproducten en de prijzen zijn zeer scherp in vergelijking tot de grote bouwmarkten. Veel shop plezier bij dit online tuincentrum!

Soorten onkruid

Onkruid houdt je bezig

Als tuineigenaar is het een van de grootste ergenissen: Onkruid. Onkruiden zijn in principe alle planten die op een plaats groeien waar die niet thuis horen. Het hoeven dus niet altijd wilde planten te zijn om toch onkruid te kunnen zijn. In België en Nederland kennen we zo’n 1400 wilde plantensoorten en daarvan zijn er een grote 100 soorten die regelmatig in de tuinen opduiken. Hier zitten ook een paar lastig te bestrijden soorten tussen. Hieronder vind je de meest voorkomende onkruiden in de Nederlandse tuin.

Paardenbloem

Iedereen heeft wel eens te maken met dit lastig te verwijderen onkruid. Tussen tegels en in je gazon groeien deze toch ook wel mooie bloemen prima. Helaas wil je het niet in je tuin. Ze zijn moeilijk te verwijderen door hun lange wortelstok: Deze moet helemaal verwijdert worden. Laat je een stuk zitten, dan loopt hij gewoon weer uit. Bestrijding Paardenbloem De Paardenbloem leeft op een penwortel. De penwortel moet zo diep mogelijk worden weggestoken. Dit blijft zonder gebruik van chemische middeltjes toch de beste remedie. Voor de bloem het mooie wolkje witte pluis krijgt, moet je hem weghalen. De witte zaadjes verspreiden zich door de wind je hele tuin door. Tussen de tegels kun je het beste Protect Garden Hardnekkig onkruid gebruiken. Voor in gazons kun je het beste het product hieronder gebruiken:
Klavertjes Heel leuk die klavertjes. Maar jammer genoeg groeien ze overal waar je ze niet wilt hebben. Vaak kom je ze tegen in het gras of juist net tussen de borderrand waar je niet goed bij kunt komen. Als dit plantje in je gazon verschijnt betekend dit vaak dat de voedingsgraad van je gazon niet op peil is. De klavertjes verspreiden zich snel en vaak is volledige verwijdering noodzakelijk. Bestrijding Klavertjes Tussen borderranden en tegels zou azijn volstaan. Doe dit met een paar scheuten, zodat ook het wortelstelsel ook goed afsterft. Ook zijn er natuurlijk goede bestrijdingsmiddelen tegen Klaver. Zit het in je gazon? GEEN azijn gebruiken, maar uitsteken en wortels verwijderen is ook hier weer de beste remedie of gebruik:

Weegbree

Ook de weegbree is een lastpak die moeilijk te bestrijden is. Vaak kom je dit tegen in je gazon. Weegbree kan zich snel uitspreiden en 1 plantje neemt al aardig wat ruimte in. Doordat de onderste bladeren gaan liggen, stikt hieronder het gras en komt er van 1 plantje een aardige grote kale plek na het verwijderen. Ook heeft de Weegbree, net als de paardenbloem, een aardig diepe wortelstok die helemaal verwijdert moet worden. Bestrijding Weegbree Wanneer de Weegbree zich niet in het gazon bevind, kunt je het plantje gewoon goed uitsteken en ben je er vanaf. In het gazon is uitsteken ook de beste oplossing, maar helaas is de schade aan je gazon behoorlijk. De weegbree laat vaak gaten achter die wel herstelt moeten worden in je gazon. Ook voor de weegbree heb je speciale middelen om het uit je gazon te krijgen.

Heermoes/Paardenstaart

De plant wordt ook wel ‘roobol’, ‘akkerpaardenstaart’, ‘kattenstaart’ of ‘unjer’ genoemd. Het is een maximaal 40 cm hoge vaste plant. Vaak kom je ze tegen in je border en staan vaak dicht op elkaar. Aan het loof trekken om er vanaf te komen is zinloos. Bestrijding Heermoes Heermoes is lastig te bestrijden. De wortelstokken groeien meters diep de grond in en vertakken zich daarnaast in het horizontale wortels. Bij schoffelen of ploegen worden de wortelstokken tot stukjes kleine wortelstokjes gemaakt die opnieuw zullen uitlopen. Daardoor is mechanisch of handmatig verwijderen vrijwel onmogelijk. De plant is resistent tegen veel chemicaliën. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de soort als een hardnekkig onkruid wordt beschouwd. De plant kan niet goed tegen dichte schaduw en dichte beplanting is dan ook een bruikbare manier om hem onder controle te houden. De plant groeit het best op vochtige, voedingsarme en zure gronden.

Haagwinde (Pispotje)

Hardstikke leuk die witte of paarse bloemen van de Haagwinde, maar het is echt een lastpak. De haagwinde groeit overal doorheen en klimt zich letterlijk omhoog richting de zon…Het plantje verstikt alles op zijn pad naar boven en verspreidt zich ook nog eens erg snel door je hele tuin. Met de hand bijna niet uit hekken en planten te krijgen door de vele keren dat deze plant zich ergens aan om windt. Haagwinde bestrijden Toch uit ervaring is de enige en beste manier om ze te bespuiten met een onkruidverdelger. Dit kun je dan op het blad doen, zodat het plantje de stoffen opneemt en ook naar de wortels transporteert. Met de hand is het niet te doen, omdat de wortels die dit plantje aanmaakt nauwelijks goed uit de grond te krijgen zijn. Deze zitten ook vaak tussen de wortels van andere heesters verweven.

Zevenblad

Er wordt wel eens gezegd: Wie zevenblad in de tuin heeft kan er alleen vanaf komen door te verhuizen. Nou dit klopt eigenlijk wel een beetje. Dit plantje is behoorlijk hardnekkig en verspreid zich in rap tempo door je tuin. Als je dit plantje zijn gang laat gaan, is je tuin binnen een half jaar een oase van zevenblad en is verwijderen haast onmogelijk. Bestrijding Zevenblad Zevenblad bestrijden kan wel degelijk, maar het kost tijd. Heel veel tijd. Er zijn middelen om dit plantje tegen te gaan, maar het beste bij deze vervelende jongen is toch op de knietjes de plant en zijn wortelstelsel verwijderen. Met name de wortels! Deze groeien, als je ze laat zitten, weer uit tot nieuwe plantjes. Het loof alleen weghalen heeft niet veel zin. Herhaling is noodzakelijk: Uitputten die handel en je zult zien dat je de strijd zult winnen.

Klaverzuring

Klaverzuring is een éénjarig plantje afkomstig uit Zuid- Europa. Deze plant groeit in vochtige, voedselrijke grond in tuinen en tussen tegels en paden. Op het moment dat de vruchtdozen rijp zijn zullen de zaadjes zich verspreiden. Wanneer u in de tuin aan het werk bent en de plant aanraakt springen de zaadjes alle kanten op. Dit verklaart ook meteen de snelle verspreiding. Ook is het plantje moeilijk met de hand te verwijderen door de lange wortels die het heeft. Uitsteken dus. Klaverzuring bestrijden Om klaverzuring te bestrijden moet je het onkruid met wortel en wortelknolletjes verwijderen. Zorg dat je dit periodiek verwijderd zodat de plant geen tijd krijgt om zich te vermeerderen. Kokend water of schoonmaakazijn over de klaverzuring heen te gieten is een manier om er vanaf te komen.
PASSIE VOOR DE TUIN
© Passie voor de tuin 2020
Maakt tuinieren voor iedereen makkelijk!
Zevenbladbed Wortels Zevenblad Paardenbloem tussen tegels Paardenbloem in gazon Klavertjes in gazon Weegbree Weegbree met zaadstengels Heermoes/paardenstaart Jonge Heermoes scheuten Klaverzuring Klaverzuring in border Haagwinde: Een lastige jongen... Haagwinde

Wilde Braam

Lekker bramen uit eigen tuin. Maar pas op met de braam. Woekert behoorlijk door je tuin en maakt lange wortelstokken aan om zo weer ergens anders de kop op te steken. Ze zijn lastig te verwijderen en handschoenen van degelijke kwaliteit zijn zeker een must. De stekels kunnen behoorlijk scherp zijn dus pas op hiervoor. Braam bestrijden Uitscheppen en uitputten. Schep de wortels uit en verwijder de stengels van de plant. Dit is de beste remedie tegen de Braam. Als nekslag kun je bij terugkerende uitlopers een onkruidverdelger gebruiken.
Harde stekels, dus handschoenen gebruiken Wilde braam

Biggekruid

Dit plantje geeft prachtige gele bloempjes. Helaas komt dit onkruid vaak op in je gazon en gedijt er goed. Biggekruid verspreid zich snel en heeft een kleine wortel die er nog eens lastig uit te krijgen is, omdat het net losse haren lijken. De bloeiperiode loopt van juni tot september. De bladeren vormen een breed langwerpig bladrozet, dat getand kan zijn of afgeronde insnijdingen kan hebben. Door zijn grote rozet, onstaan er snel kale plekken on het gazon. Biggekruid bestrijden Uitsteken! Dit is de beste remedie tegen dit plantje. Zorg er wel voor dat je de wortel ook helemaal verwijderd. Ook kun je een klein beetje onkruidverdelger op het rozet spuiten bij de nieuw opkomend Biggekruid (met beleid!). Bij herhaling van het verwijderen + spuiten, zul je merken dat het snel gedaan is met dit plantje. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een onkruidverdelger speciaal voor het gras:
Gewoon Biggekruid

Tuinwolfsmelk

Dit plantje heeft ronde tot lepelvormige blaadjes op een stengel en een groengeel bloeischerm. Altijd te herkennen aan het melksap. Als de stengel bij het uittrekken afbreekt, kun je die meteen terugvinden door het witte bolletje melksap dat achterblijft. De bladvorm lijkt in de praktijk vaak op die van andere planten waardoor je ze makkelijk over het hoofd ziet. Bestrijding Wolfsmelk Uittrekken met wortel volstaat bij dit plantje. Dit gaat vrij gemakkelijk. Je kunt er voor kiezen om de nekslag te geven door wat onkruidverdelger te spuiten over het plantje.
Tuinwolfsmelk Verwijderde Wolfsmelk Tuinwolfsmelk

Harig Vingergras

Vingergras is een eenjarig plantje uit de grassenfamilie. Vrij makkelijk te hekennen aan de stengels in deze graspol. Hij is vrij makkelijk te verwijderen als die zich in je border bevind. Je kunt hem er zo uittrekken of wegschoffelen. Ze komen vaak voor op braakliggende stukken van een tuin en helaas ook tussen de bestrating. Vingergras bestrijden Bestrijding van Vingergras in borders kan middels wieden of schoffelen. Schoffel bij dit plantje wat dieper de grond in om de wortels kapot te maken. Tussen de bestrating kun je Harig vingergras het beste bestrijden met een onkruidverdelger voor op het terras. Het is met de hand er dan bijna niet uit te krijgen. Als Vingergras in het gazon voorkomt moet je dit voorzichtig uitsteken. Mocht je gazon te groot zijn om het met de hand te verwijderen, kan je eens proberen het gazon lang te laten groeien (10cm) en vervolgens kort maaien. Herhaal dit twee keer en de kans is groot dat het Vingergras zal verdwijnen. Gebruik daarbij een bestrijdingsmiddel wat geschikt is voor het gazon.
Harig Vingergras

Japanse Duizendknoop

Deze jongen wil je niet in je tuin. De Japanse duizendknoop is een erg snelle groeier die wortelstelsels maakt van wel 3 meter diep. Zelfs kan deze plant funderingen van woningen doorboren. Heel hardnekkig en helaas in Nederland steekt deze sloper steeds vaker de kop op. Bestrijding Duizendknoop De Japanse duizendknoop is door zijn groeikracht en relatieve ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen moeilijk te bestrijden op plekken waar hij eenmaal goed gevestigd is. Bestrijding is gebaseerd op een combinatie van 3 tactieken volgens een meerjarenplan: Uitsteken en afvoeren Omstreeks de bloeiperiode in augustus en september of meermaals per jaar. Het maaisel mag niet vermengd worden met gewoon groenafval, omdat elk stukje opnieuw kan uitlopen. Dit elke keer herhalen! Bedekken In het begin van de winter bedekken met een flexibele, niet- lichtdoorlatende materie. Hierbij moet bedacht worden dat de randen van oude stengels messcherp zijn en gemakkelijk door de meeste materialen heen prikken. Niet-flexibel materiaal zoals betonplaat moet absoluut naadloos gelegd worden, want nauwe spleten zijn voor de plant genoeg. Tot op zeven meter van de afdekking kunnen er nieuwe scheuten opslaan, dus controle blijft nodig. Chemische bestrijding Spuit opkomende Japanse duizendknoop in met een beetje onkruidverdelger. Spuit alleen op het plantje. Herhaal dit een aantal keer om deze lastpak onder de duim te krijgen. Controle op nieuwe opkomende scheuten is echt nodig.
Japanse Duizendknoop Wortels Duizendknoop

Onze webshop artikelen

Misschien ook interessant

voor jou

BESTRIJDING MET: Ecostyle Ultima Zevenbladconcentraat
Graszaad
BESTRIJDING MET: POKON Paardenbloemen in gazons
Graszaad
BESTRIJDING MET: POKON Klavertjes in gazons
Graszaad
BESTRIJDING MET: Round Up Hardnekkig onkruid
Graszaad
BESTRIJDING MET: Ecostyle Ultima tegen onkruid
Graszaad
BESTRIJDING MET: Bayer Protect onkruid hardnekkig
Graszaad
BESTRIJDING MET: Ecostyle Ultima tegen onkruid
Graszaad
BESTRIJDING MET: Roundup Kant & Klaar tegen onkruid
Graszaad
BESTRIJDING MET: POKON Onkruid Weg! in gazons
Graszaad
BESTRIJDING MET: Ecostyle Ultima tegen onkruid
Graszaad
BESTRIJDING MET: POKON Onkruid Weg! in gazons
Graszaad
BESTRIJDING MET: Roundup Kant & Klaar tegen onkruid
Graszaad Graszaad Graszoden Graszaad Grasmaaiers Graszaad Graszoden Graszaad Graszaad