PASSIE VOOR DE TUIN
© Passie voor de tuin 2019 Over Passie voor de tuin Wie zijn wij? Voorwaarden & Cookies Contact
Home - soorten onkruid

Soorten onkruid

Onkruid houdt je bezig

Als tuineigenaar is het een van de grootste ergenissen: Onkruid. Onkruiden zijn in principe alle planten die op een plaats groeien waar die niet thuis horen. Het hoeven dus niet altijd wilde planten te zijn om toch onkruid te kunnen zijn. In België en Nederland kennen we zo’n 1400 wilde plantensoorten en daarvan zijn er een grote 100 soorten die regelmatig in de tuinen opduiken. Hier zitten ook een paar lastig te bestrijden soorten tussen. Hieronder vind je de meest voorkomende onkruiden in de Nederlandse tuin.

Misschien ook interessant voor jou

Paardenbloem

Iedereen heeft wel eens te maken met dit lastig te verwijderen onkruid. Tussen tegels en in je gazon groeien deze toch ook wel mooie bloemen prima. Helaas wil je het niet in je tuin. Ze zijn moeilijk te verwijderen door hun lange wortelstok: Deze moet helemaal verwijdert worden. Laat je een stuk zitten, dan loopt hij gewoon weer uit. Bestrijding Paardenbloem De Paardenbloem leeft op een penwortel. De penwortel moet zo diep mogelijk worden weggestoken. Dit blijft zonder gebruik van chemische middeltjes toch de beste remedie. Voor de bloem het mooie wolkje witte pluis krijgt, moet je hem weghalen. De witte zaadjes verspreiden zich door de wind je hele tuin door.

Klavertjes

Heel leuk die klavertjes. Maar jammer genoeg groeien ze overal waar je ze niet wilt hebben. Vaak kom je ze tegen in het gras of juist net tussen de borderrand waar je niet goed bij kunt komen. Als dit plantje in je gazon verschijnt betekend dit vaak dat de voedingsgraad van je gazon niet op peil is. De klavertjes verspreiden zich snel en vaak is volledige verwijdering noodzakelijk. Bestrijding Klavertjes Tussen borderranden en tegels zou azijn volstaan. Doe dit met een paar scheuten, zodat ook het wortelstelsel ook goed afsterft. Ook zijn er natuurlijk goede bestrijdingsmiddelen tegen Klaver. Zit het in je gazon? GEEN azijn gebruiken, maar uitsteken en wortels verwijderen is ook hier weer de beste remedie. Geen tijd of zin? Dan kun je gebruik maken van een middel voor het gazon.
Klavertjes

Weegbree

Ook de weegbree is een lastpak die moeilijk te bestrijden is. Vaak kom je dit tegen in je gazon. Weegbree kan zich snel uitspreiden en 1 plantje neemt al aardig wat ruimte in. Doordat de onderste bladeren gaan liggen, stikt hieronder het gras en komt er van 1 plantje een aardige grote kale plek na het verwijderen. Ook heeft de Weegbree, net als de paardenbloem, een aardig diepe wortelstok die helemaal verwijdert moet worden. Bestrijding Weegbree Wanneer de Weegbree zich niet in het gazon bevind, kunt je het plantje gewoon goed uitsteken en ben je er vanaf. In het gazon is uitsteken ook de beste oplossing, maar helaas is de schade aan je gazon behoorlijk. De weegbree laat vaak gaten achter die wel herstelt moeten worden in je gazon. Ook voor de weegbree heb je speciale middelen om het uit je gazon te krijgen.

Heermoes/Paardenstaart

De plant wordt ook wel ‘roobol’, ‘akkerpaardenstaart’, ‘kattenstaart’ of ‘unjer’ genoemd. Het is een maximaal 40 cm hoge vaste plant. Vaak kom je ze tegen in je border en staan vaak dicht op elkaar. Aan het loof trekken om er vanaf te komen is zinloos. Bestrijding Heermoes Heermoes is lastig te bestrijden. De wortelstokken groeien meters diep de grond in en vertakken zich daarnaast in het horizontale wortels. Bij schoffelen of ploegen worden de wortelstokken tot stukjes kleine wortelstokjes gemaakt die opnieuw zullen uitlopen. Daardoor is mechanisch of handmatig verwijderen vrijwel onmogelijk. De plant is resistent tegen veel chemicaliën. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de soort als een hardnekkig onkruid wordt beschouwd. De plant kan niet goed tegen dichte schaduw en dichte beplanting is dan ook een bruikbare manier om hem onder controle te houden. De plant groeit het best op vochtige, voedingsarme en zure gronden.

Japanse Duizendknoop

Deze jongen wil je niet in je tuin. De Japanse duizendknoop is een erg snelle groeier die wortelstelsels maakt van wel 3 meter diep. Zelfs kan deze plant funderingen van woningen doorboren. Heel hardnekkig en helaas in Nederland steekt deze sloper steeds vaker de kop op. Bestrijding Duizendknoop De Japanse duizendknoop is door zijn groeikracht en relatieve ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen moeilijk te bestrijden op plekken waar hij eenmaal goed gevestigd is. Bestrijding is gebaseerd op een combinatie van 2 tactieken volgens een meerjarenplan: Uitsteken en afvoeren Omstreeks de bloeiperiode in augustus en september of meermaals per jaar. Het maaisel mag niet vermengd worden met gewoon groenafval, omdat elk stukje opnieuw kan uitlopen. Dit elke keer herhalen! Bedekken In het begin van de winter bedekken met een flexibele, niet-lichtdoorlatende materie. Hierbij moet bedacht worden dat de randen van oude stengels messcherp zijn en gemakkelijk door de meeste materialen heen prikken. Niet-flexibel materiaal zoals betonplaat moet absoluut naadloos gelegd worden, want nauwe spleten zijn voor de plant genoeg. Tot op zeven meter van de afdekking kunnen er nieuwe scheuten opslaan, dus controle blijft nodig. Lees hier meer over dit onkruid

Zevenblad

Er wordt wel eens gezegd: Wie zevenblad in de tuin heeft kan er alleen vanaf komen door te verhuizen. Nou dit klopt eigenlijk wel een beetje. Dit plantje is behoorlijk hardnekkig en verspreid zich in rap tempo door je tuin. Als je dit plantje zijn gang laat gaan, is je tuin binnen een half jaar een oase van zevenblad en is verwijderen haast onmogelijk. Bestrijding Zevenblad Zevenblad bestrijden kan wel degelijk, maar het kost tijd. Heel veel tijd. Er zijn middelen om dit plantje tegen te gaan, maar het beste bij deze vervelende jongen is toch op de knietjes de plant en zijn wortelstelsel verwijderen. Met name de wortels! Deze groeien, als je ze laat zitten, weer uit tot nieuwe plantjes. Het loof alleen weghalen heeft niet veel zin. Herhaling is noodzakelijk: Uitputten die handel en je zult zien dat je de strijd zult winnen.
Zevenblad
BESTRIJDING MET: Ecostyle Ultima Zevenbladconcentraat
Zevenbladconcentraat Paardenbloem Klaverzuring Heermoes/paardenstaart
BESTRIJDING MET: Luxan Greenfix Paardenbloemen
Luxan Greenfix
BESTRIJDING MET: Luxan Greenfix Onkruid o.a Klaver
Luxan Greenfix
BESTRIJDING MET: Luxan Greenfix Onkruid o.a Weegbree
Luxan tegen weegbree
BESTRIJDING MET: Luxan Genoxone Zx Concentraat
Luxan Genoxone

Klaverzuring

Klaverzuring is een éénjarig plantje afkomstig uit Zuid-Europa. Deze plant groeit in vochtige, voedselrijke grond in tuinen en tussen tegels en paden. Op het moment dat de vruchtdozen rijp zijn zullen de zaadjes zich verspreiden. Wanneer u in de tuin aan het werk bent en de plant aanraakt springen de zaadjes alle kanten op. Dit verklaart ook meteen de snelle verspreiding. Ook is het plantje moeilijk met de hand te verwijderen door de lange wortels die het heeft. Uitsteken dus. Klaverzuring bestrijden Om klaverzuring te bestrijden moet je het onkruid met wortel en wortelknolletjes verwijderen. Zorg dat u dit periodiek verwijderd zodat de plant geen tijd krijgt om zich te vermeerderen. Kokend water met schoonmaakazijn over de klaverzuring heen te gieten is een manier om er vanaf te komen.
BESTRIJDING MET: Luxan Greenfix Onkruid o.a Klaver
Luxan Greenfix Japanse Duizendknoop Weegbree
Het weer voor vandaag:

Haagwinde (Pispotje)

Hardstikke leuk die witte of paarse bloemen van de Haagwinde, maar het is echt een lastpak. De haagwinde groeit overal doorheen en klimt zich letterlijk omhoog richting de zon…Het plantje verstikt alles op zijn pad naar boven en verspreidt zich ook nog eens erg snel door je hele tuin. Met de hand bijna niet uit hekken en planten te krijgen door de vele keren dat deze plant zich ergens aan om windt. Haagwinde bestrijden Toch uit ervaring is de enige en beste manier om ze te bespuiten met een onkruidverdelger. Dit kun je dan op het blad doen, zodat het plantje de stoffen opneemt en ook naar de wortels transporteert. Met de hand is het niet te doen, omdat de wortels die dit plantje aanmaakt nauwelijks goed uit de grond te krijgen zijn. Deze zitten ook vaak tussen de wortels van andere heesters verweven.
BESTRIJDING MET: Luxan Genoxone Zx Concentraat
Luxan Genoxone

Wilde Braam

Lekker bramen uit eigen tuin. Maar pas op met de braam. Woekert behoorlijk door je tuin en maakt lange wortelstokken aan om zo weer ergens anders de kop op te steken. Ze zijn lastig te verwijderen en handschoenen van degelijke kwaliteit zijn zeker een must. De stekels kunnen behoorlijk scherp zijn dus pas op hiervoor. Braam bestrijden Uitscheppen en uitputten. Schep de wortels uit en verwijder de stengels van de plant. Dit is de beste remedie tegen de Braam. Als nekslag kun je bij terugkerende uitlopers een onkruidverdelger gebruiken.
BESTRIJDING MET: Luxan Greenfix Onkruid o.a de Braam
Luxan tegen weegbree BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP
Volg Passie voor de tuin
Tuintips en plantadvies Tuinkalender Tuintips Tuinblog Beplantingsplan Tuinontwerp Tuinaanleg
Ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief
Email
Heermoes/paardenstaart

Soorten onkruid

Onkruid houdt je bezig

Als tuineigenaar is het een van de grootste ergenissen: Onkruid. Onkruiden zijn in principe alle planten die op een plaats groeien waar die niet thuis horen. Het hoeven dus niet altijd wilde planten te zijn om toch onkruid te kunnen zijn. In België en Nederland kennen we zo’n 1400 wilde plantensoorten en daarvan zijn er een grote 100 soorten die regelmatig in de tuinen opduiken. Hier zitten ook een paar lastig te bestrijden soorten tussen. Hieronder vind je de meest voorkomende onkruiden in de Nederlandse tuin.

Misschien ook interessant voor jou

Paardenbloem

Iedereen heeft wel eens te maken met dit lastig te verwijderen onkruid. Tussen tegels en in je gazon groeien deze toch ook wel mooie bloemen prima. Helaas wil je het niet in je tuin. Ze zijn moeilijk te verwijderen door hun lange wortelstok: Deze moet helemaal verwijdert worden. Laat je een stuk zitten, dan loopt hij gewoon weer uit. Bestrijding Paardenbloem De Paardenbloem leeft op een penwortel. De penwortel moet zo diep mogelijk worden weggestoken. Dit blijft zonder gebruik van chemische middeltjes toch de beste remedie. Voor de bloem het mooie wolkje witte pluis krijgt, moet je hem weghalen. De witte zaadjes verspreiden zich door de wind je hele tuin door.

Klavertjes

Heel leuk die klavertjes. Maar jammer genoeg groeien ze overal waar je ze niet wilt hebben. Vaak kom je ze tegen in het gras of juist net tussen de borderrand waar je niet goed bij kunt komen. Als dit plantje in je gazon verschijnt betekend dit vaak dat de voedingsgraad van je gazon niet op peil is. De klavertjes verspreiden zich snel en vaak is volledige verwijdering noodzakelijk. Bestrijding Klavertjes Tussen borderranden en tegels zou azijn volstaan. Doe dit met een paar scheuten, zodat ook het wortelstelsel ook goed afsterft. Ook zijn er natuurlijk goede bestrijdingsmiddelen tegen Klaver. Zit het in je gazon? GEEN azijn gebruiken, maar uitsteken en wortels verwijderen is ook hier weer de beste remedie. Geen tijd of zin? Dan kun je gebruik maken van een middel voor het gazon.
Klavertjes

Weegbree

Ook de weegbree is een lastpak die moeilijk te bestrijden is. Vaak kom je dit tegen in je gazon. Weegbree kan zich snel uitspreiden en 1 plantje neemt al aardig wat ruimte in. Doordat de onderste bladeren gaan liggen, stikt hieronder het gras en komt er van 1 plantje een aardige grote kale plek na het verwijderen. Ook heeft de Weegbree, net als de paardenbloem, een aardig diepe wortelstok die helemaal verwijdert moet worden. Bestrijding Weegbree Wanneer de Weegbree zich niet in het gazon bevind, kunt je het plantje gewoon goed uitsteken en ben je er vanaf. In het gazon is uitsteken ook de beste oplossing, maar helaas is de schade aan je gazon behoorlijk. De weegbree laat vaak gaten achter die wel herstelt moeten worden in je gazon. Ook voor de weegbree heb je speciale middelen om het uit je gazon te krijgen.

Heermoes/Paardenstaart

De plant wordt ook wel ‘roobol’, ‘akkerpaardenstaart’, ‘kattenstaart’ of ‘unjer’ genoemd. Het is een maximaal 40 cm hoge vaste plant. Vaak kom je ze tegen in je border en staan vaak dicht op elkaar. Aan het loof trekken om er vanaf te komen is zinloos. Bestrijding Heermoes Heermoes is lastig te bestrijden. De wortelstokken groeien meters diep de grond in en vertakken zich daarnaast in het horizontale wortels. Bij schoffelen of ploegen worden de wortelstokken tot stukjes kleine wortelstokjes gemaakt die opnieuw zullen uitlopen. Daardoor is mechanisch of handmatig verwijderen vrijwel onmogelijk. De plant is resistent tegen veel chemicaliën. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de soort als een hardnekkig onkruid wordt beschouwd. De plant kan niet goed tegen dichte schaduw en dichte beplanting is dan ook een bruikbare manier om hem onder controle te houden. De plant groeit het best op vochtige, voedingsarme en zure gronden.

Japanse Duizendknoop

Deze jongen wil je niet in je tuin. De Japanse duizendknoop is een erg snelle groeier die wortelstelsels maakt van wel 3 meter diep. Zelfs kan deze plant funderingen van woningen doorboren. Heel hardnekkig en helaas in Nederland steekt deze sloper steeds vaker de kop op. Bestrijding Duizendknoop De Japanse duizendknoop is door zijn groeikracht en relatieve ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen moeilijk te bestrijden op plekken waar hij eenmaal goed gevestigd is. Bestrijding is gebaseerd op een combinatie van drie tactieken volgens een meerjarenplan: Maaien en afvoeren Omstreeks de bloeiperiode in augustus en september of meermaals per jaar. Het maaisel mag niet vermengd worden met gewoon groenafval, omdat elk stukje opnieuw kan uitlopen. Bedekken In het begin van de winter bedekken met een flexibele, niet-lichtdoorlatende materie. Hierbij moet bedacht worden dat de randen van oude stengels messcherp zijn en gemakkelijk door de meeste materialen heen prikken. Niet-flexibel materiaal zoals betonplaat moet absoluut naadloos gelegd worden, want nauwe spleten zijn voor de plant genoeg. Tot op zeven meter van de afdekking kunnen er nieuwe scheuten opslaan, dus controle blijft nodig. Lees hier meer over dit onkruid

Zevenblad

Er wordt wel eens gezegd: Wie zevenblad in de tuin heeft kan er alleen vanaf komen door te verhuizen. Nou dit klopt eigenlijk wel een beetje. Dit plantje is behoorlijk hardnekkig en verspreid zich in rap tempo door je tuin. Als je dit plantje zijn gang laat gaan, is je tuin binnen een half jaar een oase van zevenblad en is verwijderen haast onmogelijk. Bestrijding Zevenblad Zevenblad bestrijden kan wel degelijk, maar het kost tijd. Heel veel tijd. Er zijn middelen om dit plantje tegen te gaan, maar het beste bij deze vervelende jongen is toch op de knietjes de plant en zijn wortelstelsel verwijderen. Met name de wortels! Deze groeien, als je ze laat zitten, weer uit tot nieuwe plantjes. Het loof alleen weghalen heeft niet veel zin. Herhaling is noodzakelijk: Uitputten die handel en je zult zien dat je de strijd zult winnen.
Zevenblad
BESTRIJDING MET: Ecostyle Ultima Zevenbladconcentraat
Zevenbladconcentraat Paardenbloem Klaverzuring Heermoes/paardenstaart
BESTRIJDING MET: Luxan Greenfix Paardenbloemen
Luxan Greenfix
BESTRIJDING MET: Luxan Greenfix Onkruid o.a Klaver
Luxan Greenfix
BESTRIJDING MET: Luxan Greenfix Onkruid o.a Weegbree
Luxan tegen weegbree
BESTRIJDING MET: Luxan Genoxone Zx Concentraat
Luxan Genoxone

Klaverzuring

Klaverzuring is een éénjarig plantje afkomstig uit Zuid-Europa. Deze plant groeit in vochtige, voedselrijke grond in tuinen en tussen tegels en paden. Op het moment dat de vruchtdozen rijp zijn zullen de zaadjes zich verspreiden. Wanneer u in de tuin aan het werk bent en de plant aanraakt springen de zaadjes alle kanten op. Dit verklaart ook meteen de snelle verspreiding. Ook is het plantje moeilijk met de hand te verwijderen door de lange wortels die het heeft. Uitsteken dus. Klaverzuring bestrijden Om klaverzuring te bestrijden moet je het onkruid met wortel en wortelknolletjes verwijderen. Zorg dat u dit periodiek verwijderd zodat de plant geen tijd krijgt om zich te vermeerderen. Kokend water met schoonmaakazijn over de klaverzuring heen te gieten is een manier om er vanaf te komen.
BESTRIJDING MET: Luxan Greenfix Onkruid o.a Klaver
Luxan Greenfix Japanse Duizendknoop Weegbree
PASSIE VOOR DE TUIN
© Passie voor de tuin 2019.
Maakt tuinieren voor iedereen makkelijk!
BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP BEKIJK DIT ARTIKEL IN DE WEBSHOP