PASSIE VOOR DE TUIN
Maakt tuinieren voor iedereen makkelijk!

Misschien ook interessant voor jou

Onze aanbevelingen

© Passie voor de tuin 2019.

Leibomen snoeien

Het bloeiende groene scherm tegen de inkijk

De Lei-linde moet gesnoeid worden, omdat door de sterke groei er te veel en te lange takken aankomen. Daardoor worden de hoofdstammen te zwaar en kunnen ze breken. Een leiboom bestaat uit een kale stam met daaraan vanaf een bepaalde hoogte horizontaal geleide takken: de hoofdtakken of leggers genaamd. De takken worden in positie gehouden door ze aan stokken of een rek vast te binden. Als de takken dik genoeg zijn kan de steun verwijderd worden, dit kan wel voor een periode van tien jaar nodig zijn.
Wanneer moet je de Lei- linde snoeien? De snoeiperiode voor de Lei-linde is van oktober tot eind februari en moet elk jaar herhaald worden om de boom zijn vorm te behouden. Bekijk wel dat je het niet met vorst doet en gebruik scherp gereedschap, zodat je een mooie snede krijgt. Natuurlijk werkt dit voor je zelf ook makkelijker: Met bot gereedschap krijg je snel pijn aan je hand en komt het de boom niet ten goede.
Hoe moet je de Lei-linde snoeien? Knip met een snoeischaar alle verticale takken weg tot op de hoofdtak. De takken op de knot terug snoeien tot 3 cm op de knot. Dode takjes en scheutjes op hoofdstam wegknippen.
Zomersnoei Lei-Linde Lichte vorm snoei: Half juni is de tijd om de Lei-linde netjes te maken. Haal de oneffenheden uit de boom. Zorg voor een mooi scherm in jouw gewenste vorm. Grote uitlopers kun je halveren. Niet tot aan de stam snoeien, alles met beleid snoeien.